Köfteci Yusuf da Bakanlığın Taklit ve Tağşiş Listesinde
Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye düşürebilecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş gıda ürünlerinin yer aldığı listesini güncelledi. Yapılan son incelemeler sonucunda, listede yer alan ürün sayısı 72’ye yükseldi. Taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen toplam ürün sayısı ise 552’ye ulaştı. Listeye son olarak, ürünlerinde domuz eti bulunduğu iddiasıyla gündeme gelen ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf’un iki işletmesi eklendi.
Domuz Eti Tespiti ve Güncellenen Liste
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Bursa‘nın Yenişehir ilçesindeki Köfteci Yusuf’un iki şubesinde, şubat ayında gerçekleştirilen denetimlerde köfte ve dana eti döner ürünlerinde domuz eti tespit edildi. Bu bulgular sonucunda, işletmeler “Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar” kategorisine dahil edilerek listeye eklendi.
Bakanlığın güncellenen listesinde, ürünlerde bulunmaması gereken bitkisel yağların kullanılması, kanatlı eti, sakatat ve domuz eti gibi uygunsuz içeriklerin eklenmesi gibi çeşitli ihlaller yer aldı. Listenin detayları, Bakanlığın “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresinde kamuoyu ile paylaşıldı.
Köfteci Yusuf’tan İddialara Yanıt
Köfteci Yusuf, Bakanlığın listeyi güncellemesinden kısa süre önce sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaparak iddiaları reddetti. Yapılan açıklamada, ürünlerinde domuz eti kullanılmadığını ve numune alma işlemlerindeki teknik hataların analiz sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırdığı ifade edildi. Şirket, 280 şubesi ve 12 bin çalışanı ile böyle bir hatanın mümkün olamayacağını belirtti. Ayrıca, şahit numune alınmadığını ve bu durumun sonuçları hatalı kıldığını öne sürdü.
Köfteci Yusuf yetkilileri, bu iddiaların firmanın itibarını zedelemeye yönelik bir kumpas olduğunu savunarak, hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. Firma, olayın aydınlatılması için çalışmalarını sürdüreceklerini ve kamuoyuna gereken bilgilendirmelerin yapılacağını ifade etti.
Bakanlık Denetimleri Devam Ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketici sağlığını korumak amacıyla denetimlerini sıkılaştırmaya devam ederken, taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin ifşa edilmesi sürecini sürdüreceğini belirtti. Denetim sonuçları, gıda güvenliği alanında daha şeffaf bir politika izleneceğinin sinyalini veriyor.
[…] sağlığını tehlikeye atmakta ve yanıltıcı bir ticari faaliyet olarak değerlendirilmektedir. Taklit ise orijinal bir ürünün kopyalanması veya benzetilmeye […]