DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22335030.63467%
İzmir
31°

AÇIK

13:00

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Avrupa Komisyonu, Meta’yı Dijital Hizmetler Yasası İhlali İle Soruşturuyor

Avrupa Komisyonu, Meta’yı Dijital Hizmetler Yasası İhlali İle Soruşturuyor

ABONE OL
1 Mayıs 2024 14:58
Avrupa Komisyonu, Meta’yı Dijital Hizmetler Yasası İhlali İle Soruşturuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Avrupa Komisyonu, Meta'yı Dijital Hizmetler Yasası İhlali İle Soruşturuyor

Avrupa Komisyonu, Meta’yı Dijital Hizmetler Yasası İhlali İle Soruşturuyor

Salı günü Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Meta‘yı Avrupa Birliği’nin katı internet içerik kurallarına uyumluluğu konusunda ciddi bir soruşturma ile karşı karşıya bıraktı.

Komisyon, Meta‘nın önümüzdeki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce yanıltıcı reklamlarla, dezinformasyon kampanyalarıyla ve Avrupa Birliği’ndeki sahte, koordine edilmiş davranışlarla etkin bir şekilde mücadele etmemiş olabileceği endişesiyle şirketi soruşturduğunu açıkladı.

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek.

Komisyonun Salı günü yaptığı açıklamada, şüphelerinin Meta’nın Instagram ve Facebook’un öneri sistemlerinde siyasi içerikleri düşürmesiyle ilgili Dijital Hizmetler Yasası (DSA) yükümlülüklerine uyumsuz olabileceği yönünde olduğu belirtildi ve bu durumun şeffaflık gereksinimlerini ihlal edebileceği belirtildi.

Bir Meta çalışanı CNBC’ye yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Platformlarımızdaki riskleri tespit etme ve azaltma konusunda iyi kurulmuş bir sürecimiz var,”

“Avrupa Komisyonu ile işbirliğimize devam etmeyi ve bu çalışmanın daha fazla ayrıntısını sunmayı dört gözle bekliyoruz.”

Blok, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde etkili bir üçüncü taraf, gerçek zamanlı sivil diyalog ve seçim izleme aracının bulunmaması da dahil olmak üzere çeşitli üye devletlerdeki diğer oylarla ilgili olarak Meta’nın eksikliklerini eleştirdi.

Bloğun açıklamasına göre, Meta, araştırmacılar, gazeteciler ve sivil toplumun görsel paneller aracılığıyla gerçek zamanlı seçim izlemesine imkan tanıyan bir kamu içgörüleri aracı olan CrowdTangle’ı işlevsiz hale getirme sürecindedir.

Meta ise CrowdTangle‘ın yeterince genelde kullanılabilir veriye sahip olmadığı için verimsiz bir seçim izleme aracı olduğunu iddia ediyor. Şirket, platformlarından daha kapsamlı veri erişimi sağlamak için yeni araçlar geliştiriyor.

Potansiyel büyük para cezası Meta, dijital hizmetler yasasını ihlal etmekle suçlanıyor. Bu yasa, içerik düzenleme önlemlerini ve seçim manipülasyonuyla mücadele çabalarını denetleyen düzenleyicilerin teknoloji devlerine daha yakından göz kulak olmasını sağlamak üzere 2020 yılının sonlarında tanıtılan çığır açıcı bir AB yasasıdır.

2024 yılında yürürlüğe giren DSA, internet devlerinin kullanıcılara neden belirli web sitelerini veya diğer ayrıntıları önerdikleri hakkında bilgi verme ve isteğe bağlı olarak çıkmalarını sağlama gereksinimlerini içerir.

Bu platformlardaki reklamların da kimin tarafından ödendiğine dair bir etiket içermesi gerekiyor.

Avrupa Komisyonu, Meta'yı Dijital Hizmetler Yasası İhlali İle Soruşturuyor

Kurallar ayrıca platformların seçim yanlış bilgi ve manipülasyon risklerini azaltmalarını sağlamak için hükümler içerir.

Geçen hafta, komisyon seçimlere doğru manipülatif davranışları ele almak için platformların hazırlıklılığını test etmek için bir “stres testi” yaptı.

Düzenleyici, “boşluklar ve iyileştirilmesi gereken alanlar” tespit ettiğini ve paydaşlar arasındaki işbirliğini artırmak için yolları güçlendirmenin yollarını belirlediğini söyledi.

Meta, AB’nin DSA yasasına göre Büyük Çevrimiçi Platform (VLOP) olarak nitelendiriliyor, bu da bölgedeki kurallardan sapmaları halinde daha sıkı kontroller ve daha yüksek para cezaları ile karşı karşıya kalması anlamına geliyor.

Kurallara uymama durumunda şirketin küresel cirosunun %6’sına kadar para cezası alması ve sonunda bölgede faaliyetten geçici olarak men edilmesi olasıdır.

Komisyon, Meta’dan daha fazla kanıt toplamaya devam edeceğini belirtti, örneğin, Meta’dan ek bilgi talepleri göndererek veya mülakatlar ve incelemeler yaparak.

Bloğun, resmi işlemleri sonlandırma için yasal bir son tarih belirlemediği belirtildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP